Visie op leren
Bruggen bouwen via visies op leren


 

Meest recente 5 inzendingen

  • Sensatiezoekende nieuwsgierigheid: wie durft?
  • Cognitieve nieuwsgierigheid of deprivation sensititvity
  • Boegbeelden van nieuwsgierigheden
  • Acht soorten nieuwsgierigheid
  • Hoe is jouw nieuwsgierigheid?

30.06.2025

Sensatiezoekende nieuwsgierigheid: wie durft?

In mijn boek Lerende organisaties 2.0: nieuwsgierigheid als motor beschrijf ik acht vormen van nieuwsgierigheid die ons gedrag, leren en veranderen diepgaand beïnvloeden. Eén daarvan springt er altijd uit door zijn energie, lef en soms ook roekeloosheid: sensatiezoekende nieuwsgierigheid – ook wel thrill curiosity genoemd.

infographic.png

Wat is sensatiezoekende nieuwsgierigheid?

Dit type nieuwsgierigheid zie je bij mensen die bewust op zoek gaan naar intense ervaringen. Denk aan:

De kick van hoge snelheden.

De spanning van het onbekende.

De adrenaline van risicovolle keuzes.

Je herkent het aan mensen die houden van racen, bergbeklimmen, off-piste skiën of extreme sporten als kitesurfen en paragliden. Ze willen spanning – niet vermijden, maar opzoeken.

Zelf? Geen haar op m’n hoofd!

Zelf herken ik me totaal niet in deze vorm. Risico’s? Nee, bedankt. Gevaarlijke sporten, hoge snelheden of spannende uitdagingen laat ik liever aan me voorbijgaan. Mijn natuurlijke reactie is: pas op, hou het veilig. 

Maar in mijn omgeving zie ik het wél. Mijn schoonzoon is er het prototype van. Hij zoekt het avontuur op: van off-piste skiën tot wakeboarden en van mountainbiken tot paragliden. Zijn nieuwsgierigheid lijkt gevoed door wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Hij leeft ervan op.

Een recent voorbeeld zegt genoeg: mijn dochter verloor haar telefoon ergens op de ring van Amsterdam. Mijn schoonzoon? Die sprong de auto in om lopende op de snelweg te gaan zoeken. Eindelijk had hij een excuus om op de snelweg te lopen tussen voorbijrazende auto’s. En ja hoor – hij vond de telefoon. In duizend stukjes weliswaar, maar de simkaart was nog intact. Voor hem was het pure fun. Voor mij: pure stress.

Werk

Op het werk tref je de sensatiezoekende nieuwsgierigheid vooral aan bij mensen die veel risico’s nemen, die steeds op zoek zijn naar spanning en emotie. Het zijn de mensen die voorop lopen bij vernieuwingen en soms hardlopers zijn. De sensatiezoekers kunnen soms te ver voor de troepen uitlopen. Ze genieten van scherpe debatten en conflicten. Goede informatie over sensatiezoekende nieuwsgierigheid is te vinden in het boek van mijn student Rob Smits: Durf is te doen.

En jij?

Deze vorm van nieuwsgierigheid roept vaak gemengde reacties op. Sommigen bewonderen het, anderen vinden het juist lastig of vermoeiend.

👉 Herken jij dit gedrag bij jezelf of je collega’s?

👉 Heb je een manager die altijd risico’s lijkt op te zoeken – of vind je je werk juist saai als er géén spanning is?

👉 Wie in jouw omgeving belichaamt deze sensatiezoekende nieuwsgierigheid?

Laat van je horen in de reacties of stuur me een bericht. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Nieuwsgierigheid werkt tenslotte twee kanten op. 😉

Boegbeelden

En nog even dit:

🎯 Wie zijn volgens jou de iconen van sensatiezoekende nieuwsgierigheid?

Freek Vonk, Arie Boomsma, Bear Grylls, James Bond – of toch iemand anders?

PRJSimons - 11:04 @ Algemeen | Een opmerking toevoegen